Heb je weleens last van gerstekorrels? Dan ben je zeker niet de enige! Het goede nieuws is dat gerstekorrels onschuldig zijn en geen pijn doen. Toch vinden de meeste mensen deze witte bolletjes storend en willen ze er graag vanaf. Gerstekorrels komen het meeste voor in het gezicht, vooral op de wangen en rond de ogen. Laten we eens kijken wat gerstekorrels precies zijn en hoe je ze behandelt!

Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels worden ook wel millia genoemd. Het zijn kleine witte bolletjes of korreltjes die bestaan uit keratine (hoornschilfers). Ze zijn ongeveer zo groot als een speldenknop en voelen aan als een kleine verdikking wanneer je erover wrijft. Een gerstekorrel ontstaat door een verstopping in de afvoergang van een zweetklier of talgklier.

Wat is de oorzaak? 

Nu vraag je je misschien af: hoe ontstaat zo’n verstopping dan? De oorzaak van gerstekorrels ligt vaak in een droge of slecht gehydrateerde huid. Maar ook medicatie zoals corticosteroïden kan gerstekorrels veroorzaken. Een derde oorzaak is verbranding door de zon of beschadiging van de huid. Als je naar deze oorzaken kijkt, valt op dat je in de meeste gevallen kunt voorkomen dat je last krijgt van gerstekorrels.

Hoe behandel je gerstekorrels?

Goed voor je huid zorgen is de basis van een gezonde huid. Dat zit ‘m in een goede huidverzorgingsroutine. Je huid blijft dan goed gehydrateerd en verzorgd. Exfolieer je huid regelmatig met een salicylzuur product, zoals de Press & Clear van Medik8 en gebruik de juiste producten om je huid te hydrateren. Daarnaast is het belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-straling. Gebruik daarom altijd een SPF met een hoge factor.

Let op dat je een gerstekorrel niet zelf gaat uitknijpen. Je loopt dan het risico om je huid te beschadigen, waardoor je littekens krijgt. In sommige gevallen gaat een gerstekorrel vanzelf weg. Als ze niet vanzelf verdwijnen, kun je ze laten verwijderen door een huidspecialist of huidtherapeut. Zij gebruiken hiervoor een speciale naald of coagulatie.

Hulp nodig?

Maak dan een afspraak voor een intake. Na een uitgebreide huidanalyse krijg je een advies en behandelplan op maat, zodat jouw huid weer gaat stralen!